Previews

Voorpublicatie Het Ontprikkeldieet:

Inleiding

Als het woord ‘diëten’ te omschrijven valt als: minderen, minderen, minderen, schrappen en de juiste ingrediënten toevoegen, met als doel gezonder te leven en je fitter te voelen, dan noem ik dit boek je nieuwe dieet: je ontprikkeldieet.

            Het dieet gaat over de prikkels die de hele dag door via je zintuigen binnenkomen. Het gaat over ruiken, proeven, voelen, horen en zien. Het gaat over de indrukken die je de ganse dag door opdoet.

            Het gaat over álles dat via je zintuigen bij je binnenkomt en vervolgens je zenuwstelsel passeert: wat je brein te verwerken heeft. Over al die berichten op je smartphone, de vele updates van je vrienden, over de drukte op werk en de bruisende stad. Over al het lawaai; niet alleen als de geluiden in de buitenwereld om je heen, maar ook als de storm van voortdurende gedachten die dikwijls binnenin je woedt. Over al die keuzes die je te maken hebt.

            Die prikkels de hele dag door, dat zijn er veel. Heel erg veel. Je hebt prikkels nodig om je fijn te voelen, de één wat meer dan de ander. Maar de hoeveelheid prikkels die je te verwerken hebt moet kloppen, ongeveer. Het moeten er niet te veel zijn, en niet te weinig.

In deze jaren komen we er steeds meer achter: het zijn er te veel, die prikkels. En het zal jaar na jaar alleen nog maar toenemen. Ons brein is niet op die manier ontworpen dat het altijd ‘aan’ kan staan. Het is nog niet aangepast aan de digitalisering. Door de komst van de smartphone zijn we voortdurend aan het multitasken. We leven fragmentarisch van hot naar her. Na ons werk, in onze vrije tijd, ontspannen we niet, maar jagen verder naar nog meer prikkels. Druk zijn is een drug geworden. We snakken ernaar.

            We moeten nog leren hoe om te gaan met een leven in overvloed: waar alles veel is, en er veel kan. Het lukt ons nog te weinig onszelf te beteugelen. Het gevolg is dat we met ons allen steeds vaker overprikkeld zijn. En vaker nog dan bewust is dat onbewust. We kunnen het lang volhouden om het aandachtssysteem te overbelasten. We hebben geen weet van wat er binnenin gaande is, terwijl we doorgaan met het leven in de drukte. Totdat het écht teveel wordt. Met verstrekkende gevolgen.

Wat voor effect heeft het als je brein voortdurend geprikkeld wordt en zelden nog rust krijgt? Dat overprikkeling van het zenuwstelsel een veelvoorkomende oorzaak is van vermoeidheid, komt nog onvoldoende aan het licht. Tijd om daar verandering in te brengen. Daarover gaat dit boek. Want overprikkeling maakt je moe. Het kan je volledig uitputten. Het kan de veroorzaker zijn van psychische klachten, zoals angst, agressie en depressie. En altijd dreigt die ziekte van de huidige tijd: burn-out.

Om om te gaan met de overvloed aan prikkels die onze huidige manier van leven ons schenkt, mogen we best eens gaan diëten. Geen voedingsdieet, maar een dieet om te ontprikkelen. Om de prikkels die ons toekomen te minderen, te schrappen en de juiste ingrediënten toe te voegen aan ons dagelijks leven. Om vermoeidheid, stress, burn-out, depressie, angst en agressie te voorkomen.

*Recept voor een potje lanterfanten:

https://hetontprikkeldieet.files.wordpress.com/2019/05/voorpublicatielanterfanten.pdf

Korte verhalen van de auteur

Lucebert kwam tussen ons in staan (2018)

https://hetontprikkeldieet.files.wordpress.com/2019/01/lucebert-kwam-tussen-ons-in-staan.pdf

Glazen wolken (2017)

https://hetontprikkeldieet.files.wordpress.com/2019/01/glazen-wolken.pdf

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close